Epsomzout/bitterzout

Epsomzout of bitterzout

Wat is nu precies Epsomzout of bitterzout en waar wordt het voor gebruikt?

Epsomzout (Magnesiumsulfaat) is een in de natuur voorkomend mineraal. Magnesiumsulfaat (MgSO4) is een magnesiumzout van zwavelzuur. 

Vaak wordt voor magnesiumsulfaat de naam Epsomzout of bitterzout gebruikt en daarnaast de minder frequent gebruikte naam Engels zout. Magnesiumsulfaat is het meest bekend vanwege de sterk laxerende en ontgiftende werking.

Epsomzout of bitterzout (Magnesiumsulfaat) is één van de mogelijke middelen die worden voorgeschreven als voorbereiding op een darmonderzoek, zoals het maken van röntgenfoto’s van de darmen of een coloscopie. Aangezien het daarvoor van belang is dat de darmen volledig leeg zijn, kan met dit middel door de extreem laxerende werking snel resultaat worden bereikt.

KLIK HIER maak een account aan en ontvang direct
50 spaarpunten t.w.v. € 2,50 korting op je bestelling!

Daarnaast wordt dit zogenoemde bitterzout toegepast in verschillende kuren, als tegengif voor garnalen- en blikvergiftiging en diëten zoals bij ontslakken of pijnverlichting bij galstenen.

Bij dergelijk medisch gebruik wordt Epsomzout of bitterzout in een grotere hoeveelheid, meestal 15 of 20 gram, ineens ingenomen verdund met water, limonadesiroop of appelsap. Over het algemeen worden de laatste twee mogelijkheden aangeraden aangezien het mineraal een bijzonder bittere smaak heeft. Een oplossing van magnesiumsulfaat wordt ook wel bitterwater genoemd.

Epsomzout wordt ook in een zeer hoge concentratie gebruikt bij floaten: gewichtloos drijven in warm water als methode van pijnbestrijding, verminderen van stress en herstel van blessures.

Minder bekend is dat het sulfaat in Epsomzout of bitterzout erg belangrijk is voor de werking ons lichaam.

1. Sulfaat is essentieel voor veel biologische processen.

2. Sulfaat is nodig voor de vorming van eiwitten in gewrichten; Een lage hoeveelheid sulfaten vind je in het plasma van patiënten met reumatoïde artritis.

3. Sulfaten zijn nodig voor de spijsverteringsenzymen die vrijgelaten worden uit de alvleesklier.
Zonder proteasen, lipasen en amylasen, wordt het voedsel niet efficiënt verteerd.

4. Sulfaat is essentieel bij het vormen van het mucine-eiwitten die o.a. de darmwanden beschermen. Deze hebben 2 belangrijke functies-ze verhinderen dat de darminhoud blijft plakken en ze blokkeren het transport van giftige stoffen uit de darm naar de bloedbaan. Een lage hoeveelheid sulfaten vind je in het plasma van patiënten met de prikkelbare darmziekte.

5. Sulfaat is noodzakelijk voor de vorming van hersenweefsel. Voor de geboorte, zijn de functionele eenheden van de hersenen, ‘neuronen’, vastgelegd op een netwerk van gesulfateerde koolhydraatketens. Verminderde sulfatering kan leiden tot foutieve neuronale verbindingen en later disfunctioneren.

6. Sulfaten leveren een bijdrage en spelen een belangrijke route in het ontgiften van drugs en milieuverontreinigende stoffen.

7. Sulfaat wordt niet gemakkelijk geabsorbeerd via de darmwand. Recent onderzoek heeft aangetoond dat sulfaten veel makkelijker worden geabsorbeerd door de huid.

Bron: RH Waring, School of Biosciences, University of Birmingham, Birmingham. B15 2TT U.K.
Overzicht.

Epsomzout, bitterzout, Engels zout, magnesiumsulfaat

Telefonisch advies?

Alleen dinsdag t/m donderdag
De therapeuten zijn beschikbaar tussen  13:30 uur en 16:30 uur.
Telefoon: + 31 (0) 320 419 822

Wil je iets over een product weten? 

Bel de afdeling verkoop

Telefoon:+ 31 (0) 320 410 902

Wil je een ook product verkopen?

Bel onze afdeling verkoop over de mogelijkheden

Telefoon:+ 31 (0) 320 410 902